Skip to content

Veckobrev 5 – Huay Yang

Veckobrev 5 – Huay Yang

Vi började veckan med att hälsa våra nya elever välkomna! Härligt när våra grupper växer!

Eftersom vi förra veckan hade flera thaitema valde vi att uppmärksamma det kinesiska året i efterhand. Vi lyssnade på sagan om de tolv djuren som skulle ta sig över floden. Råttan vann och blev det första djuret i kalendern. Vi har nu lämnat grisens år och gått in i just råttans år. Barnen fick också ta reda på vilket djur de tillhör och vilka egenskaper som tillhör djuret.

Veckans thaitema var Muay thai som thaiboxning heter på thai. Det är en mycket gammal kampteknik som utvecklats av och för ett fattigt folk. Gruppen fick lära sig slag och sparkteknik av duktiga ledare.

Denna vecka har vi haft idrott på stranden. Den yngre gruppen har haft friidrott i form av längdhopp, stötta kokosnöt och hoppa längdhopp. Lektionen avslutades med ett dopp i poolen. De äldre eleverna gick en powerwalk till stranden där de sedan körde intervallträning med löpning och styrka och som avslutning en vattenstafett. Eleverna joggade/promenerade sedan snabbt till skolan igen där poolen väntade.

För att stärka gruppen har den äldre gruppen lekt Vända mattan och de yngre Vem knackar på min rygg.

Thaikursens andra del har vi kört i åldersblandade grupper.

På storsamlingen avtackades några av våra elever innan förskolan och förskoleklassen bjöd på uppskattad dramatisering av Var bor du lilla råtta?

 

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2019-2020

Förskola/Barnklubb

Mycket lek har det varit på förskolan den här veckan .Det märks att det är högsäsong då vi är många kompisar i gruppen. Det är så roligt med många nya kompisar.

Vi har byggt ett dinosaurieland med olika tyger och använt ett barns målning till land och hav. Där bodde både dinosaurier och vattendjur. Det är uppskattat och spännande att använda okodat material, dvs, material som inte signalerar vad det ska användas till utan det är barnens fantasi och kreativitet som får styra. Barnen delar också med sig av sina erfarenheter och kunskap om dinosaurier.

Vi har övat på thai med hjälp av bilder på frukter, djur och grönsaker, vi har spelat memory med bilderna på djur. När någon fick ett par så sa vi namnet på thai tillsammans.I detta spel tränar vi turtagning, minne, koncentration och thai.

Förskoleklass

Mycket praktisk matematik har det blivit denna vecka. Vi har arbetat både med rumsuppfattning och vikt. Vi har använt oss av både våra egna kroppar och bollar för att arbeta med läge – avstånd – riktning. Med hjälp av egentillverkade vågskålar har vi undersökt vad olika föremål väger.

Veckans bokstav för alla elever har varit Öö och vi målade fina ödlor med oljepastellkritor som vi sedan målade över med vattenfärg. Och en riktig wowupplevelse blev det då ödlan syntes ändå.

Åk 1-3 Pedagog – Berit

Eleverna är så ambitiösa och jobbar så flitigt med sina planeringar! Vi har även jobbat tillsammans med några arbeten. Vid ett tillfälle undersökte vi begreppet friktion och testade olika sakers förmåga att glida. Innan vi testade ställde vi en hypotes.

Vi har pratat om hur man skriver en berättelse med en början, händelse och avslut och flera berättelser har blivit skrivna i gruppen.

Vi har tittat på Lilla aktuellt och diskuterat några av ämnen som berördes.

Åk 3-5 Pedagog – Amanda

Det har skrivits många olika texter denna veckan. Det har skrivits berättelser och flera faktatexter i gruppen. Faktatexterna planerades upp med hjälp av en sex-fältare, där de samlar nyckelord som de sedan utgår ifrån när de skriver texten. Vi har arbetat med hur man använder underrubriker och delar in sin text i stycken samt hur de får en bra struktur i sina texter.

Vi läser varje dag i vår högläsningsbok, “Läs inte den här boken”, som börjar bli riktigt spännande nu! Denna veckan har vi jobbat med läsförståelsestrategin “reportern”.

I matematiken har det jobbats på med planeringarna. Det har handlat om bland annat bråk, klockan, mätning av tid och multiplikation. Vi har också lekt en lek som vi kallar “Tänk till tusen”, där man övar på uppställning addition med minnessiffra.

Åk 5-8 Pedagog – Sanna

Den här veckan har flera av oss skrivit olika texttyper som faktatexter och berättande texter. Vi har läst om islam, elefanter och Stormaktstiden.

I matematiken jobbar vi med stora tal i potensform, konjugatregeln, begränsningsarea och enheter. Svåra saker men alla jobbar på så bra och vill verkligen lära sig. Gemensamt har vi haft problemlösning i par som var riktigt klurig, men nästa dag hade flera elever kommit fram till en lösning.

Vi har tittat på en nyhetssammanfattning från Sverige gemensamt och lyssnat på flera redovisningar, om geckoödlan, Monaco och Honduras. Gruppen är bra lyssnare och duktiga på att ge positiv feedback till varandra efteråt. Ibland avslutar vi dagen med introtävling, mycket populärt bland de flesta!

Nästa vecka

Idrott

Förskolan, barnklubb, F-klass och Berits grupp har idrott på måndag 09.00.

Amandas och Sannas grupper har idrott på torsdag, 12.15 

De som har idrott 09.00 kommer till skolan med idrottskläder på sig och har med sig vanliga kläder som ombyte. De som har idrott klockan 12.15 kommer till skolan i vanliga kläder och har med sig idrottskläder. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong.

Thaitema

Thaiboxning ( Muay Thai ) – på tisdag och onsdag  för de elever som inte var på thaiboxning förra veckan. Denna dag så kommer eleverna klädda i idrottskläder på morgonen och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn i solkräm och ha med vattenflaska. Inga gymnastikskor behövs denna dag. Ha med badkläder, handduk eller sarong. Eleverna som det gäller för har fått en lapp om detta med sig hem på fredag vecka 5, är ni osäkra på om det gäller ert barn eller inte, fråga då ert barns pedagog.

Matlagningskurs

För de elever som var på thaiboxning förra veckan. De ska få laga en klassisk thailändsk efterrätt.

 

Ha en riktigt skön långhelg, pop kan mai wan jan!

 

Önskar personalen på Sanuk