Skip to content

Veckobrev 49 – Hua Hin

Veckobrev 49 – Huay Yang

Tiden går fort här på Sanuk och nu är det bara två veckor kvar till jullovet. Några av barnen har julpysslat både tomtar och girlanger. På rasterna är det fortfarande populärt med “Stad och land”. Andra aktiviteter som drar är att spela bandy eller Uno. Fortfarande umgås alla åldrar med varandra och det tycker vi är jätteroligt, det är en så fin kamratanda här på skolan.

På måndagens morgonsamling hade vi yoga. Vi fick lära oss att hitta vår balans och inta olika positioner som krigaren, trädet och hunden. 

I tisdags hade vi thaitema. Vi fick lukta, känna och smaka på thailändska frukter. Vissa, som mango och papaya, hade vi smakat innan och andra var nya för de flesta av oss som putsa och lamdjai. Som avslutning fick vi se hur man öppnar en kokosnöt och smaka både på kokosköttet och kokosvattnet. Många tyckte om det och andra inte. Efteråt gick vi in och beskrev smakerna av frukterna till vår thaibok. På rasten gjorde vi armband med den färg som hör till dagen vi är födda på. Det blev en väldigt vacker blandning av färger när alla höll upp sina armar bredvid varandra.

På idrottslektionen denna veckan hade vi friidrott och var nere på stranden. De äldre barnen fick ett riktigt jobbigt pass och joggade både dit och hem. På stranden växlade vi mellan att stöta en kokosnöt, springa stafett och hoppa längdhopp. Det fläktade skönt från havet men vi körde hårt och blev väldigt svettiga. Det var härligt när vi kom tillbaka till skolan att duscha av sig sanden och hoppa i poolen. 

Den här veckan är det fyra barn som lämnar oss och vi hade våra första avtackningar på torsdagens storsamling. En lite vemodig stund och vi kommer sakna de kompisar som åker hem till Sverige. Storsamlingen avslutades med ett kort yogapass. Vilka yogisar vi har här på Sanuk, bra jobbat av alla föräldrar, släktingar och barn.

I slutet av varje dag har vi övat gemensamt till Lucia. Vissa sånger som “Lusse lelle” tar alla i med full kraft medan andra sånger som “Nu tändas tusen juleljus” är lite svårare och kräver mer övning. På fredagens morgonsamling sjöng vi igenom hela programmet och övade på hur vi ska gå och stå. Innan vi tog helg på fredagen dansade vi vår favoritdans till “Stamp on the Ground”

Nästa vecka börjar det tre nya barn hos oss, en till åk 1-4 och två till åk 5-8. Välkomna!

 

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2019-2020

Förskola

Den här veckan har det varit en hel del julpyssel. Vi började redan i fredags då några äldre elever kom in till förskolan och vi hade gemensamt julpyssel. Det är ett bra tillfälle då vi utvecklar gemenskapen mellan grupperna. Det är så fint att se de äldre hjälpa de yngre som hellre frågar ett skolbarn om hjälp istället för en vuxen. Julpysslet har sedan fortsatt under veckan, fina julmönster på pärlplattor, julteckningar, hjärtan i olika färger, ja, det är så mycket fint som ni får se när barnen tar hem till jullovet/avslutningen.

Leken fortsätter.Den här veckan har det varit kojbygge som ibland är ett slott och ibland en skola, ibland ett hem. Det blev också mycket hundlek. Leken växlar hela tiden. Det är ett fint samarbete mellan barnen då de resonerar och kommer överens om hur leken ska gå till.

På rasterna den här veckan har barnen lekt rollekar tillsammans med årskurs 1-4, det har varit mamma, pappa, barnlek och hundlek.

Åk 1-4

Vi har börjat lyssna på Biggest Bang, radions julkalender. Det är väldigt spännande och vi tränar på att sammanfatta vad som har hänt och förutsäga vad vi tror kommer hända. 

Ibland samarbetar vi med våra planeringar. Den här veckan har några av oss hjälpts åt med uppställning vid subtraktion, andra har sett på filmer om världsreligionerna och beskrivit likheter mellan dem i en faktatext. I matten är vi flera som jobbar med olika enheter som hekto och kilo och vi har spelat mattespel, både digitala och analoga, tillsammans. De som går i årskurs två har sett filmer gemensamt om kroppen.

I våra egna planeringar har vi fortsatt jobba med kroppen, islam, läsförståelse, bokstaven H, vinklar, medelvärde och area i matten.

Åk 5-8

Det märks att vi närmar oss terminsslut. Prov och tester duggar tätt i alla ämnen; religion, matte, spanska, SO och NO. Några elever har även förberett eller genomfört muntligt nationellt prov i svenska och engelska. 

Vi har också denna vecka tillsammans lyssnat på Newsreel; nyheter på engelska. Det är ett bra tillfälle att höra engelska och att kommentera samhällsfrågor på språket, eftersom de tar upp dagsaktuella frågor. Ett inslag handlade om hur vi kan agera för att få ett mer miljövänligt julfirande. Passande nog har en av våra elever denna vecka arbetat fram prototyper för förpackningar gjorda av bananblad. Det visade sig också att de fungerade riktigt bra som matlådor!

Nästa vecka

Idrott

Alla har idrott på onsdag.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong.

Thaitema 

Knytbatik på tisdag

Alla har med sig ett vitt plagg till skolan, ett linne, kjol, shorts eller kanske en liten handduk/örngott.

Lucia

Vi firar Lucia på Luciadagen fredagen 13 december. Det innebär att vi byter dag på storsamlingen till fredag. Efteråt fikar vi lussebullar gemensamt både barn och vuxna.

 

Trevlig andra advent!

 

Önskar personalen på Sanuk