Skip to content

Veckobrev 48 – Huay Yang

Veckobrev 48 – Huay Yang

Denna vecka har vi jobbat extra med vår värdegrund RAR, Respekt för andra, Ansvar för sina handlingar och Respekt för sig själv. Varje morgonsamling har vi ägnat åt en av bokstäverna. På måndagen pratade vi om respekt för andra. Barnen delades upp två och två och gjorde penselmassage på varandra. Övningen kräver att man lyssnar på den andra personen: Är det här lagom hårt? Vill du att jag gör i ansiktet? Känns det bra? Det blev en lugn och skön stund och vi hade på lugn musik i bakgrunden.

På tisdagens samling delade vi upp barnen. De lite äldre var ute på terassen och gjorde Heta stolen, en övning där du får ta ställning till olika dilemman. Vi började enkelt med: Tycker du om pepparkakor? och gick vidare till svårare frågor som till exempel: Ska alla få köra så mycket bil de vill? Får vissa som utsätts för mobbning skylla sig själva? De yngre barnen fick se när pedagogerna spelade upp en teater. Det var starka reaktioner hos barnen när den ena pedagogen ritade på den andres papper och hon började gråta. Vi pratade efteråt om hur viktigt det är att ta ansvar för sina handlingar.

Vi fortsatte på onsdagens samling med att dela upp oss i två grupper efter ålder för att jobba med det sista R:et, respekt för sig själv. Med hjälp av en känslobarometer funderade vi kring hur var och en av oss kände kring olika händelser som “En kompis skickar en bild av en död person till dig” (de äldre barnen) eller “Någon rimmar på ditt namn” (de yngre barnen). Övningen ledde till bra diskussioner om att man blir ledsen för olika saker och det är viktigt att känna efter vad som gör en ledsen.

Många barn tyckte idrotten i tisdags var det roligaste på hela veckan. Vi körde ett hårt cirkelpass där flera tog ut sig ordentligt. På onsdagens idrott lekte vi lekarna Popcorn och Zombies och Gammelgäddan, vi avslutade med ett stretchpass. Sedan blev det poolbad både på tisdagen och onsdagen.

På torsdagens storsamlingen visade vi upp vårt arbete med RAR. Föräldrarna fick se penselmassage, teater och själva göra en övning för att känna in sin respekt för sig själv. Vi avslutade allt med leken Zombies och Popcorn. Tack alla barn och vuxna för engagerat deltagande!

På fredagens morgonsamling tände vi första ljuset i adventsljusstaken och pratade om varför vi firar advent. Sen tränade vi till Lucia. Vi började med att värma upp rösten och sen fokuserade på några av sångerna för att lära oss de ordentligt.

 

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2019-2020

Förskola

Den här veckan har ett till barn börjat i gruppen. Det har varit mycket lek, lek med dockor och doktorslek. I doktorsleken får barnen ta hand om varandra och vi utvecklar vår empati.

Leken är ett viktigt inslag i barnens vardag. Barn leker sådant de erfar, problematiserar och lär sig vad det innebär att visa respekt. Leken är barnets sätt att gestalta omvärlden.

Vi har ju jobbat med RAR på våra morgonsamlingar och sedan har vi på förskolan fortsatt samtala om hur man är mot varandra och hur det kan kännas när någon gör något man inte vill. Barnen har så många fina tankar och det blir så bra samtal mellan dem.

Barnen har bla. sagt: Man får inte ha sönder varandras saker, det är inte snällt att ta andras saker, man kan trösta om någon är ledsen, inte säga fula ord till varandra och man får fråga varandra om den andra vill.

Ibland när en elev är färdig med sitt skolarbete kan det komma in till förskolan och leka en stund, det är ett bra tillfälle för gemenskap mellan åldrarna. Det ser vi mycket på rasterna då de yngre är tillsammans med de äldre som visar och är fina förebilder.

Åk 1-4

Den här veckan har vi välkomnat tre nya kompisar till gruppen och nu är vi 11 elever.

Flera elever jobbar med kroppen och några klippte ut organ, ritade konturen av sin egen kropp och klistrade på organen på rätt plats. Gemensamt har vi haft problemlösning i par på matten. I SO har vi pratat om vad religion betyder och vilka högtider vi firar i vår familj.

Vi jobbar på med våra egna planeringar. Denna vecka har vi lärt oss om Sveriges naturresurser, judendomen och bokstaven U. Vi har tränat division, klockan och multiplikationstabellerna.

På måndagar har vi engelska tillsammans. Vi lekte Simon Say’s och tränade på alfabetet på engelska.

Åk 5-8

Efter måndagens individuella planeringar har koncentrationen varit på topp denna vecka. Några elever har envist arbetat på sina “diaries” från ett engelskspråkigt land. Språkvalen har kompletterats med en elev som läser franska. Nu kan man höra både tyska, engelska, spanska och franska i vårt klassrum! Vi har också lyssnat på nyheter tillsammans på engelska och gjort ett quiz på innehållet.

Matten fortsätter vi att koncentrera till måndag eftermiddag men då några har stundande matteprov åker linjaler och gradskivor fram allt som oftast.

Tisdagen idrottslektion med cirkelträning föll våra större elever i smaken och det var med imponerande engagemang de tränade styrka och kondition. Fysisk aktivitet mår vi alla riktigt bra av!

Nästa vecka

Idrott

Alla har idrott på onsdag.

 

Thaitema – tisdag

Frukttema: Vi kommer att testa olika sorters frukter och lära oss dem på Thailändska.

Veckodagsarmband: I Thailand har alla veckodagar en färg, vi kommer att göra armband i vår egen veckodagsfärg.

Måndag: gul

Tisdag: rosa

Onsdag: grön

Torsdag: orange

Fredag: ljusblå

Lördag: lila

Söndag: röd

Den dagen, det året man föddes på, talar om vilken färg just jag har.

 

Ha en riktigt fin helg, trevlig första advent!

 

Önskar personalen på Sanuk