Skip to content

Veckobrev 46 – Huay Yang

Veckobrev 46 – Huay Yang

Så roligt vi har haft första veckan i det nya skolhuset! Vi har lagt ner mycket tid på att lära känna varandra genom olika namnlekar och samarbetsövningar. Det är fint att se hur de äldre barnen gärna leker med och hjälper de yngre barnen.

I måndags var det den thailändska högtiden Loy Krathong. Vi pratade om att man firar Loy Krathong för att tacka havet och tillverkade våra egna krathonger. Alla jobbade noggrant och målmedvetet med sin krathong och när vi var klara tog vi en bild och skrev texter om aktiviteten som sedan ska in i våra thaiböcker.

På onsdagen hade vi idrott. Vi värmde upp genom att lära oss dansa till “Stamp on the Ground”. Det var roligt och vi kommer dansa den fler gånger. Sen lekte vi svanskull och avslutade med ett skönt stretchpass. Ivriga barn kastade sig i den nya poolen och vi badade länge, som vi hade längtat! Efter en stunds badande passade vi på att prata om vilka regler som vi ska ha när vi är i poolen. Barnen kom själva med flera bra förslag som att inte trycka ner varandra under vattnet och att ha en bestämd del av poolen där man får hoppa från kanten.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2019-2020

Förskola

Vi har lärt känna varandra och vår fina förskola. Genom lek och skapande får barnen möjlighet att lära känna varandra då de samtalar om sina tankar och ideer för att föra leken framåt.

De aktiviteter och lekar som vi har haft gemensamt med skolbarnen har sedan förskolebarnen lekt vidare inne på förskolan tex statyleken, där fick de fundera gemensamt om hur de skulle göra olika statyer. Det är roligt att se att förskolebarnen inspireras av skolbarnen.

Vi har varit kreativa och målat på papper, toarullar som smyckas med glitter och paljetter. Några pärlplattor har vi också hunnit med. Vi har lekt med havsdjuren, byggt med kaplastavar, lekt med dockorna och på torsdagen förvandlades förskolan till Sanuks sjukhus då pedagogen hade brutit armen och togs om hand av en sjuksyster och en doktor. I leken förstås.

Åk 1-4

Vi har jobbat med våra egna planeringar som har handlat om t ex bokstaven Ä, Istiden och Sveriges geografi. En del av oss har jobbat med förmågan att kommunicera kring matematik genom att spela olika mattespel.

Gemensamt har vi haft högläsning om berättelserna om Moses och diskuterat de tillsammans. Vi har pratat om trafiken i Sverige och jämfört den med trafiken här i Thailand. Roligast har vi nog haft när vi undersökte hur skillnad i värme påverkar luft genom att stoppa en uppblåst ballong i frysen.

Åk 5-8

Måndagen inledde vi med att göra individuella planeringar för veckan, vilka alla sedan följt. Det har handlat om Frihetstiden då Sverige byggdes upp igen efter krigen, de första politiska partierna och Carl von Linnés geniala systematisering av djur- och natur.

Några har lärt sig mer om hur molekyler beter sig i värme respektive kyla och flera elever läser i ämnet geografi om olika länder. Vi passade också på att titta på Lilla Aktuellt tillsammans och konstaterade att det inte bara är i Sverige man är bekymrad över hur mycket tid barn och ungdomar lägger på dataspel. Vår lilla grupp är ett härligt gäng som är vana vid eget ansvar och tar sig an sina skoluppgifter med engagemang och energi.

Nästa vecka

Idrott

Alla på skolan och förskolan har idrott på onsdag.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Thaitema

Alla på skolan ska besöka byns tempel på tisdag. Denna dag har alla på sig sina sanuktröjor. Flickorna ska ha lång kjol eller byxor som täcker knäna. Har ni inte någon lång klädnad går det bra att ha med sig en sarong.

 

Trevlig helg!

 

Önskar personalen på Sanuk