Skip to content

Veckobrev 12 – Huay Yang

Veckobrev 12 – Huay Yang

Information gällande stängning av skolan på grund av Covid-19

Vi har på kvällen den 17 mars tagit del av direktiv från den Thailändska skolmyndigheten om att alla skolor i Thailand ska hållas stängda från och med den 18 mars, med anledning av spridningen av Coronavirus i landet. Inget datum är sagt när vi får öppna skolorna igen.

Från och med den 18 mars har alltså skolorna och förskolorna varit stängda. Eleverna i förskoleklass och grundskolan har under denna vecka arbetat med sitt skolarbete genom hemuppgifter som sanuklärarna planerat upp och skickat med hem. Alla frågor som rör elevernas skolarbetete har föräldrarna tagit i dialog med respektive lärare, via mail, telefon eller messenger. Rektor på skolan är också kontaktbar på samma sätt för frågor.

Barnen i förskolan och barnklubb har inte någon organiserad verksamhet från förskolans sida.

Skolarbetet

Eleverna har fått med sig planering, uppgifter och material att jobba med hemma under den stängda perioden.

Varje lärare har tagit kontakt med var och en av sina elevers vårdnadshavare och bestämt tid för när de kan träffas för uppföljning och nya uppgifter.

Från och med torsdag den 19 mars får inga elever vistas på skolgården eller i skolan den stängda perioden. Utskrivningssamtal, avtackning och materialbyten sker på annan plats som vårdnadshavare och sanuklärare kommit överens om.

Dagarna i skolan

Eftersom skolan stängdes i onsdags så hade vi tyvärr bara två skoldagar tillsammans med eleverna på skolan.

Måndag morgon, vilket innebär avslappning! Denna vecka blev det till vår sanukmassagesaga. Barnen satt i ring och gav varandra massage under en stillsam stund. Det är härligt att både få och ge massage, som en elev uttryckte det.

Fortfarande har det mest varit kortspel som gäller på rasterna. Elever lär av varandra och på så vis kan flera olika spel vara igång. Vi har även erbjudit bad på rasterna.

De återstående dagarna ägnades åt utskrivningssamtal som även innehöll avtackning med de tre orden och tillhörande tal.

 

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/huay-yang-album-2019-2020

Förskola/ F-klass/ Barnklubb

Den här veckan har det varit fortsatt fokus på elefantarbetet från förra veckan. Elefanterna har fått en ny förskola, den här gången byggdes den av kaplastavar. Barnen har nynnat på chang chang sången och sjungit de andra elefantsångerna.

I hemvråhörnan har det dukats till kalas för dockorna och några av dockorna har även varit sjuka. Några fick även sitta i fängelset, lite oklart varför men barnen verkar ha bestämt det och då är det så.

Barnen har ett fint samspel i sina rollekar, de kommunicerar och kommer överens om vem som ska göra/vara vad i leken.

Intresset för bokstäver har även denna vecka varit stort. Det är roligt när F-klass och förskola är integrerade, då förskolebarnen får ta del av arbetet med bokstäver.

Barnen har skrivit bokstäver med lego och kaplastavar.

Åk 1-5 Pedagog – Berit

Eleverna har jobbat på flitigt  med sina planeringar. Vi har ägna en del tid åt att beskriva hur man tänker vid huvudräkning och ge varandra huvudräkningsstrategier. Kan vi ersätta fingerräkning med effektiva strategier har vi mycket vinning. Tio-, hundra- och tusenkamrater har vi också övat och försökt automatisera dessa.

Som vanligt har vi tittat på Lilla aktuellt som enbart pratade om Corona. Det blev många tankar efter programmet som var viktigt att lyfta. Vi känner oss trygga här, men hur blir det då vi kommer till Sverige? Ingen av oss kunde då ana att vi skulle få beskedet samma kväll att skolan skulle stängas.

Vi har pratat om densitet och ställt hypotes om vad som händer då man häller olika ämnen i vatten.

Åk 4-7 Pedagog – Sanna

Vi har jobbat med våra egna planeringar. Det har inneburit till exempel prov i engelska, addition och subtraktion, jämföra olika länders folkmusik med varandra och se film för att sen skriva en sammanfattande text om Medeltiden.

Vi har tittat på Lilla aktuellt och hade en lång diskussion efteråt där alla kom med tankar, frågor och funderingar. Gemensamt har vi lekt en mattelek som tränar förmågan att förklara och förstå matematiska begrepp. Vi har spelat olika spel på engelskan digitalt och haft hörförståelseövningar. Vi har också på allas begäran lekt leken Stad och land där man får visa sin allmänbildning.

Tips att göra nästa vecka för alla åldrar

Eftersom det blir en annan situation för eleverna att sitta själva och arbeta med sitt skolmaterial så vill vi uppmana barnen att ta paus när de känner att koncentrationen brister. 4 minuters rörelse räcker för att förbättra koncentrationen avsevärt! Förslag på pausaktivitet kan vara:

Mer anpassat för förskola

Det finns en jättebra app som heter Polyglutt, det är en inläsningsapp och som ger barnen fantastiska möjligheter att utveckla sin språkutveckling.

 

  • Ladda hem appen “Polyglutt”

användarnamn: polyglutthemma

Lösenord: 987654321

 

  • Det finns även bra material på UR Play(SVT).

 

  • Bästa bokstaven

https://urplay.se/serie/183649-basta-bokstaven

 

  • Miniräknarna

https://urplay.se/serie/213774-miniraknarna

 

  • Tripp, trapp träd
    https://urplay.se/serie/214417-ny-sasong-av-tripp-trapp-trad

Nästa vecka

Från och med nästa vecka (v. 13) skulle vi bli oerhört tacksamma om ni kan maila bilder på era barn när de arbetar med sina skolarbeten hemma, eller var ni nu sitter någonstans, som vi kan lägga ut på vår hemsida. Gärna rast- och pausbilder också. Maila bilderna senast onsdag nästa vecka så vi hinner lägga upp dem på hemsidan. Maila bilderna till:

monica.fernqvist@svenskaskolanthailand.se

 

 

Ha en riktigt skön helg!

 

Önskar personalen på Sanuk