Skip to content

Veckobrev 49 – Huay Yang

Veckobrev v. 49 – Huay Yang

Denna vecka har vi lärt oss med om Buddism och Siddharta Gautama. Vi fick åka till ett tempel och bli välsignad av munkar. Vi tände tre rökelser, en för munkarna, en för Buddah och en för döden. Rökelserna tänder man över ett ljus, ej direkt över tändsticka eller tändare. Vi gav gåvor till munkarna, gåvorna bestod av dryck, mat och tvättmedel. Pojkarna gav munkarna gåvorna från handen, och flickorna la gåvorna på en duk.

Vi har börjat prata om första bokstaven i RAR. R står för Respekt för andra. Vi såg en film och diskuterade denna. Barnen kom fram till att R står för att inte störa, lyssna när andra pratar, massage, bjuda in till lek, nej betyder nej, säga snälla saker mm.

På storsamlingen hade två barn en redovisning för föräldrarna kring tempelbesöket och vi hade vår första avtackning av ett barn som nu lämnar oss för att åka hem till Sverige.

På idrotten hade vi roligt med thailändsk hinkboll och avslutade med fri lek i poolen.

Avslutningsvis tränar vi dagligen luciasånger inför nästa veckas uppträdande.

Nästa vecka:

Tisdag: Lucia på skolan för föräldrar och allmänhet 8.30. Idrott utgår.
Torsdag: Idrott på stranden om vädret tillåter. Badkläder under idrottskläder.

Spar gärna era tomma förpackningar och ta med till skolan. Vi behöver något att sälja i vår blivande affär i Förskolehuset.

Barnklubb/F-klass

Den här veckan har vi arbetat med bokstaven F på alla möjliga sätt. Vi har ljudat, format bokstaven med penna, klippt ut och klistrat F och ord som har F i sig. Vi har även tillverkat Fina Feta Färgglada Fiskar i papper som nu pryder vår ingång till förskolehuset. Det byggs flitigt med lego och kortspelet Uno är både roligt och ett bra sätt att öva turtagning, färger och siffror på.

Åk 1-3

Här har det bland annat skapats en bok med faktatext om ormar som har redovisats inför gruppen. Vi har tystläsning dagligen och även avstämning med högläsning av läsläxor. Thailandsböcker och hälsningar hem till Sverige skapas på dator och ipads. Många matematikspel har testats från olika matematikböcker. Barnen har lärt varandra uppställningar med addition och subtraktion.

Åk 3-6

Denna veckan har vi fått ytterligare en elev i klassen. Det är jättekul att vi blir fler och lär känna varandra. Vi har jobbat med allt från Thaitema till svenska läsförståelse. Vi har börjat jobba med vårt värdegrundsarbete RAR. I vår grupp följer vi verkligen detta.’

Inom svenska så har vi tränat på läsförståelse inför nationella provet och även förberett inför den muntliga delen i svenska. Vi har skrivit berättelser där vi har  ändrat slutet och tänkt i nya banor. Vi har även jobbat med olika stavningsregler.

I matematiken har vi tränat på att göra stapeldiagram och att jobba med geometri. Många har kommit långt i sin matematik och man ser att det finns ett gott mattetänk.

På engelskan har vi jobbat med kläder och djur.

Inom SO och NO så har vi jobbat med ljud och ljus. En del experiment har gjorts och vi har även jobbat med medeltiden och vasatiden. Där har har vi gjort jämförelser mellan de olika stånden.

Åk 6-9

I veckan har vi fokuserat extra på buddhismen men också på skolans värdegrunden. Vi diskuterade första R i begreppet R.A.R  som är respekt för andra. Många kloka tankar kom fram och det är glädjande att höra att många av eleverna känner till värdegrundens innehåll. I klassrummet har det arbetats med novell och sagoskrivande. Thailandstiden har beskrivits på engelska och en och annan glosa har förhörts. I SO arbetar en del med historia både svenskt 1600-tal och Amerikanska revolutionen har hunnits med. I No handlar det bland annat om människokroppen och dess hud.

 

Vi hoppas på sol i helgen!

 

Hälsningar personalen på Sanuk