Skip to content

Veckobrev 3 – Huay Yang

Veckobrev 3 – Huay Yang

Äntligen en ny terminstart!
Skolan är fylld med barn i alla blandade åldrar och några nya pedagoger har anslutit.
Vi har denna vecka haft fokus på samarbete och att lära känna varandra. Spegelövningar, namnlekar och samarbetslekar har genomsyrat samlingar och idrott. Självklart har vi också svalkat av oss i poolen.

Temadagar inom den thailändska kulturen är igång där några grupper har haft frukttema eller besök på kokosnöt fabriken.

På storsamlingen fick vi ta del av redovisning om växthuseffekten samt översvämningar. Vi avslutade med  en samarbetslek vid namn Vårrulle med fokus på samarbete och befria kamraterna.

Nästa vecka

Idrott:

Onsdag Johanna och Gunillas grupp Vattenlekar

Torsdag Richard och Pernilles grupp Vattenlekar

Onsdag och torsdag Förskolehuset

Barnklubb/förskola/Förskoleklass

Den här veckan har vi välkomnat 13 nya barn i förskolehuset. Vi har lekt gemensamma namnlekar under morgonsamlingen för att lära känna varandra. Den pedagogiska inomhusmiljön är väl förberedd och inspirerar till lek och samarbete oavsett vad barnen är intresserade av, t ex bygghörna, hemvrå, spel och skapande.

Efter mat och lunchrast utomhus erbjuder vi alla barn en läsvila. Vi delar upp gruppen och anpassar barnlitteratur utifrån ålder. Förskolan har läst olika sagor i vår mysiga läshörna. Vi har även dramatiserat sagor genom att sätta upp bilder på bokens karaktärer på våra glasdörrar under berättelsens gång.

På idrotten lekte vi “Under hökens vingar” där barnen bland annat får träna på färger och vi övade på leken “Vårrulle” inför veckans Storsamling. Det har också hunnit bli ett och annat bad i vår härliga pool!

Förskoleklassen har arbetat med bokstaven Ö, vi var riktigt duktiga och hittade hela 14 ord som börjar på Ö! Vi har även målat den thailändska flaggan och försökt lära oss vad färgerna heter på Thai. Att läsa för våra barn är både viktigt och roligt och just nu läser vi i förskoleklassen Lasse Majas detektivbyrå, Biblioteksmysteriet.

Åk 1

Vi har sjungit och rappat veckodagarna på engelska och tränat att räkna på thailändska.

Läsning varje dag både tyst- och högläsning tränar vi tillsammans. Vi skriver dagböcker och utvecklar skrivteknik med stor bokstav i början av en mening och en punkt som avslut.

Växthuseffekten och översvämningarna som varit i byn har vi diskuterat tillsammans.
Vi har pratat och skrivit om kokosnöten och allt spännande man kan göra med denna växt. Veckan avslutades med studiebesök på kokosnöt fabriken!

Åk 2-3

Den här veckan har vi pratat och jobbat en hel del om växthuseffekten och dess konsekvenser. Vi har även fokuserat mycket på att läsa både högt och för sig själv.

I matematik har vi påbörjat att arbeta med proportionalitet se samband och förändring, tex hur många veckor tar det för Kalle att spara ihop 500:- om han får 45:- i veckan.

Åk 3-4

Första veckan går mot sitt slut och det har varit en bra start där vi haft en del “lära-känna-övningar”. Många nya att lära känna så då har det passat bra med många namnlekar samt haft idrott med temat samarbete. I övrigt så har vi satt igång alla med sina planeringar och även kommit igång med vårt först tema “frukt”. Vi har provsmakat och lärt oss vad de heter på thailändska. Vi har även pratat om vårt klimat och haft bra diskussioner som följd.

Åk 4-9

Denna första skolveckan på vårterminen har gått i rasande tempo. Det var en del nya barn som började i måndags men som snabbt kommit in i gruppen. Vi har arbetat en del med samarbete för att stärka gruppen men också haft diskussioner kring klimatförändringarnas orsaker och följder. Många av oss har fått uppleva hur Huay Yang och dess omnejd drabbats av översvämningar så det kändes viktigt att plocka in det i undervisningen. Flera elever har också arbetat med astronomi och vår galax Vintergatan. Inom matematiken är det fokus på geometri och algebra. I svenska skrivs det argumenterande texter och görs power points kring dialekter.

Tack för en fin terminsstart!

Personalen på Sanuk