Skip to content

Veckobrev 10 – Huay Yang

Veckobrev 10 – Huay Yang

Veckans thaitema handlade om mat. Skolbarnen hade fått i uppdrag att tillaga tisdagens skollunch så glada i hågen hoppade de upp på Mr Sacks tuktuk-bil och styrde kosan mot Ranchen i byn. Väl framme delades barnen in i tre olika matalag. Wan, som driver restaurangen på Ranchen, berättade kort vilka rätter barnen skulle tillaga och sen satte matlagandet av Tom kha gai, Chicken caschew samt Fried rice igång. För att göra det lite extra festligt innan forskole- och forskoleklassbarnen kom skapade skolbarnen placeringskort och dukade fint. När alla yngre barn och pedagoger kom presenterades maträtterna och alla satte sig till bords. Ett stämningsfullt lugn spred  sig bland matgästerna som njöt och mumsade i sig de delikata rätterna.  En mycket lyckad tillställning!

På torsdagens idrottspass kämpade både yngre och äldre barn på skolan tappert i värmen med spökboll samt svansjaga. Ett välförtjant dopp i skolans härliga pool avslutade dagen.

Storsamlingen bjöd på många talanger denna vecka. Skolans elever hälsade välkomna och guidade föräldrarna genom programmet som bestod av allt ifrån trolleri och redovisningar av läskiga djur till dramatisering av en rolig historia. Alla bidrag var toppen men den absoluta höjdpunkten var nog trots allt förskole-/ förskoleklassbarnens teater om ”Elefanterna Bruse”. De rycktes i mer än en mungipa när alla småttingar kom in i sina fantastiska och egenskapade elefantsnabel- och trollkostymer. Vilka charmtroll!

Förskola/ förskoleklass

Oj vilken rolig vecka vi haft! Förra veckan började vi prata om den asiatiska elefanten och denna vecka har vi spelat upp teatern om Elefanterna Bruse på storsamlingen. Det började med att barnen fick leka Elefanterna Bruse. De fick prova på att spela de olika karaktärerna och när de hade bestämt sig vilken roll de ville vara började vi tillverka rekvisita. Barnen gjorde snablar av toarullar som de sedan målade gråa. De som ville vara troll tillverkade både öron näsa och svans. Trollen hade lite olika färger, några var gröna och några var svarta. När det äntligen var dags att spela upp teatern var alla lite pirriga men det blev succé! Vi avslutade så klart med Changsången, det är en thailändsk barnsång som handlar om elefanten. Det var näst intill stående ovationer!

Vi har även hunnit med att lära oss en ny sång om färgerna på engelska och självklart badat i poolen. När barnen badat och simmat kanske de känner att de behöver ta det lite lugnt, vad passar då bättre än att relaxa lite i vår bubbelpool? Vi på Sanuk i Huay Yang har inte bara pool vi har även bubbelpool, det ni!

Skola

Skaran av barn krymper for varje vecka.  Nu är vi två pedagoger och emellanåt även två lärarstudenter på tolv barn! Verkligen en ynnest att få hinna se och uppmärksamma alla barn och deras förmågor så in i minsta detalj. I och med litenheten har vi valt att jobbat ihop gruppen lite mera för var dag som gått. Just nu har gruppen har en spännvidd från åk 1- 7.

Våra lärarstudenter har genomfort egna lektioner med olika grupper av barn under veckan. De har bland annat jobbat med materielet ”En läsande klass” vilket handlar om att lära sig olika typer av lässtrategier. De har främst fördjupat sig i karaktärerna spågumman och cowboyen Jim. Spågumman förutspår vad aktuell text kommer att handla om och cowboyen sammanfattar innehållet. Utöver detta stoff har barnen arbetat med geomteri i matten,  skriva faktatexter om läskiga djur, läsa och analysera klassikerboken Robinson Crusoe samt skriva engelsk text till en bildserie.

Varma hälsningar pedagogerna i Huay Yang