Skip to content

Veckobrev 11 – Huay Yang

Veckobrev 11 –  Huay Yang

Det har varit en händelserik vecka här på skolan. Vi har fått fint besök av munkar och lärt oss laga fantastisk god mat. Ytterligare några barn har avtackats och vi börjar känna att säsongen närmar sig sitt slut. Adresser och telefonnummer har bytt ägare och många vill hålla kontakten även hemma i Sverige.

Förskolan

Vi började veckan med att rita teckningar till munkarna som skulle komma och välsigna skolan. Vi pratade om hur munkar ser ut och vilken färg de har på sina kläder. Vi diskuterade även hur man bör bete sig mot munkarna, till exempel att man inte får visa fotsulorna. Barnen vet så mycket!

På samlingarna har vi tränat på olika ramsor. Ramsorna har vi haft på papper som ser ut som fiskar i olika färger. Ett barn i taget har fått välja en fisk och vi har då samtidigt tränat färgerna på thai. Färg på thai heter “sii”. Visste ni det?

Vattenlek är ett givet inslag på förskolan och barnklubben eftersom det har börjat bli riktigt varmt nu. Denna vecka har vi lekt med vattenballonger. Barnen upptäckte att de gled på terassen där det var blött. Det blev dock en kort lek eftersom ballongerna sprack… Vi har också lekt med bubblor. Tänk vad roligt man kan ha med en plastflaska, diskmedel, vatten och en strumpa!

Skolan

Vi har, precis som förskolan, förberett oss inför munkbesöket genom att prata om hur man bör klä sig och vad man bör tänka på när man ska visa respekt. Vi ritade också teckningar till munkarna.

Barnen har arbetat med sina planeringar hemifrån. Vissa som har varit här länge har nu hunnit färdigt med det material som deras lärare har skickat med, så för en del elever har tid funnits till att fördjupa sig extra i det man är intresserad av. Det producerades exempelvis en väldigt fin Power Point om tiden i Thailand, som ska visas för klasskompisarna hemma i Sverige.

Vi har jobbat lite extra med engelska denna veckan, då elever i åk 1 och 2 fick lära sig vanliga klassrumsord genom en rolig lek. Alla de eleverna vet nu vad en häftapparat heter på engelska. Vet du?

Samlingar

På måndagen fick skolbarnen hitta på fraser på ett eget språk, som de sedan fick lära ut till varandra. Det svåra var att man bara fick prata sitt påhittade språk! Efteråt diskuterade vi vikten av kroppsspråk och att vara en uppmärksam lyssnare när man ska försöka förstå varandra. Övriga samlingar har innehållit massage, nyheter med Lilla Aktuellt samt sångsamling med förskolan. Den här veckan har vi tränat på att sjunga i kanon och barnen har visat sig vara väldigt duktiga på det! På storsamlingen visade vi upp tre låtar som vi har tränat in och föräldrarna verkade imponerade.

Thaitema

Veckan har innehållit två thaiteman. På tisdagen fick vi besök av nio munkar som välsignade vår skola. Efter ceremonin bjöd vi dem på mat och barnen fick också ge munkarna sina teckningar. Vi sjöng en sång på thailändska för dem och när de åkte tillbaka till templet hörde vi att de nynnade på vår sång där de satt på flakbilen!

På torsdagen fick skolbarnen åka till en av restaurangerna i byn för att lära sig laga thaimat. De delades in i tre grupper som fick laga var sin rätt. De dukade fint med placeringskort och servetter och när maten var färdig kom förskolebarnen för att smaka på läckerheterna. Vi var överens om att mat smakar godast när man har lagat den själv!