Skip to content

Veckobrev 5 – Hua Hin

Veckobrev 5 – Hua Hin

Denna vecka har vi haft ynnesten att nio stycken munkar har kommit till oss för att välsigna vår skola. Det började med att vi fick gå till plattan, mellan våra två hus, och sätta oss ned framför de redan väntande munkarna. När vi väl satt oss började munkarna be böner och ibland fick vi be tillsammans med munkarna. Efter en del mässande och sånger fick vi erbjuda munkarna gåvor. När vi gjort allt detta gick en av munkarna runt bland oss och skvätte vatten på oss som en välsignelse och sedan avslutades allt med att alla fick varsitt “good luck”-armband av samma munk. När ceremonin var över fick vi bjuda munkarna på mat och sedan åkte de hem till sitt tempel igen.

Vi har även haft fyra avtackningar denna vecka. Då vi haft en kort vecka och en av våra elever slutade mitt i veckan delade vi upp avtackningarna så att vi hade en avtackning på tisdagen och tre avtackningar på onsdagseftermiddagen.

På veckans idrottspass har vi haft fyspass till vår stora förtjusning samt spelat innebandy.

På onsdagen hade vi den avslutande delen av thaikurs 1. Vi andra som inte hade thaikurs fick antingen starta igång en skoltidning eller jobba med vattnets kretslopp.

 

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/hua-hin-album-2019-2020

Förskola

Under veckan har vi på förskolan jobbat mycket med finmotoriken, vi har pärlat halsband, gjort pärlplattor och även armband i olika mönster. Tema vatten har vi också arbetat med under veckan, där har vi experimenterat med olika hypoteser kring flyta-sjunka och ytspänningen. Även haft thaitema där vi fokuserade på både färger och siffror. Högläsning har vi också haft där åk 1-3 har läst för oss på förskolan.

Förskoleklass

Förskoleklassen har tränat på att läsa korta ord denna vecka genom spel och iPads. Nu händer det en del med läsningen och när en elev upptäcker, helt plötsligt, att denne kan läsa samtidigt som den läser, är helt fantastiskt.

Veckans bokstav har varit Ss. Vi har klippt och klistrat bilder som börjar på S.

Åk 1-3 Pedagog – Malin

Vi har fortsatt vårt temaarbete vatten. Den här veckan har eleverna experimenterat. De har undersökt vad som flyter och vad som sjunker samt vattnets ytspänning. Det är alltid spännande att få undersöka praktiskt och att få se om hypotesen vi ställde stämde. Elevernas diskussioner och reflektioner efteråt är som alltid givande och intressanta.

I matematiken har vi haft genomgång av additionsalgoritmen. Det svåraste var nog att lära sig själva begreppet. Vi har arbetat vidare i våra matteböcker och vissa har också jobbat med Vektor.

Treorna har haft engelska med Marias treor och även börjat skriva berättelser med rymdtema. De längtar redan till måndag då de får fortsätta på sina berättelser. Vi andra i gruppen har också haft engelska med fokus på kroppsdelar. Vi sjöng “huvud, axlar, knä och tå” på både engelska och thai. Dessutom har vi tittat på avsnittet i livet i bokstavslandet som handlade om sk-ljudet.

Åk 1-3 Pedagog – Maria

Den här veckan har vi haft våra första avtackningar för elever i vår lilla grupp. Vi är tacksamma över att vi fick lära känna dem och önskar dem lycka till i framtiden. Under veckan har vi tagit reda på vilka kinesiska djur vi är och även vilken personlighet man kopplar dem till. I vår grupp hade vi drakar, kaniner, tigrar och en oxe. Det är lite lurigt att räkna ut då nyåret infinner sig i februari.

De flesta i gruppen har även påbörjat berättelser med rymdentema. Vi har pratat om att en berättande text måste ha en inledning, handling och avslutning. Dessutom har vi pratat om miljö – och personbeskrivningar. Det ska bli spännande att se hur slutresultaten blir. I övrigt har vi jobbat stenhårt för att hinna med våra planeringar trots många andra spännande aktiviteter under veckan. Vi lyckas tack vare en fantastisk arbetsiver hos eleverna.

Åk 3-7 Pedagog – Niklas

Vi började veckan med att, vissa av oss tillsammans med åk 3-5, tittade på Lilla Aktuellt Skola. Denna vecka fick vi diskutera saker som; samerna som vann rätten att bestämma om jakt och fiskerättigheterna i högsta domstolen, Coronavirusets framfart, barnkonventionen har blivit lag och hur det påverkar elever. Explosioner har ökat i Sverige samt ett reportage om spanska betygssystemet.

Vi har också jobbat med engelska och vår “Talking Tuesday”. Denna vecka röstades det fram att vi skulle prata om “What do you do in your spare time”. Vi har även haft mindre genomgångar i matte med t. ex. bråk, geometri och okända tal. I SO har det jobbats med vikingatiden och i NO med pollinering, ellära och  varför djur ser ut som de gör.

Vi har jobbat med läsförståelse i både svenska och engelska och även pratat om vikten att läsa hela frågorna och förstå vad man ska göra i sina uppgifter för att nå så långt som möjligt.

Åk 4-8 Pedagog – Marcus

Vi har under veckan jobbat med sista ordklassen inför nästa veckas ordklassprov. Vi fick två häften där vi fick lära oss om verbens tre tempusformer (dåtid, nutid och framtid) och hur man skriver meningar i rätt tempus.

Vi, tillsammans med, åk 3-7 har bestämt att vi ska starta en skoltidning . Vi har pratat om vilka delar man har med i en tidning, vad vi vill att tidningen ska handla om, vad vi vill att den ska heta och avslutningsvis fick vi välja vilken del vi vill jobba med till tidningen. Vår förhoppning är att vi ska kunna trycka tidningen vecka 7 så alla vi som jobbar med tidningen får se slutresultatet.

På onsdagens eftermiddagspass fick vi ett litet avbrott från vår planering då vi gick ut tillsammans med åk 3-7 och hade en frågesport om Astrid Lindgrens figurer.

Vi har dessutom lärt oss om; arabiska halvön tiden efter Muhammed, industriella revolutionen, skriva argumenterande text, algebra, bråkräkning samt samhällskunskap om media.

Nästa vecka

Idrott

Marcus och Niklas grupp har idrott på tisdag och torsdag. 

Marias och Malins grupp har idrott på måndag och onsdag.

Förskolan och F-klass har idrott på onsdag och fredag.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Thaitema

Handduksvikning, vi ska få lära oss att vika handdukar på samma sätt som fina hotell gör. V

Marcus och Niklas grupp på måndag 

Förskolan, F-klass, Malins och Marias grupp på tisdag

Dagen ert barn ska vika handdukar önskar vi att ni skickar med dem en stor handduk och en liten handduk. Vi behåller dem på skolan till torsdagens storsamling.

 

Trevlig helg, pop kan mail wan jan!

 

Önskar personalen på Sanuk