Skip to content

Veckobrev 48 – Hua Hin

Veckobrev 48 – Hua Hin

Denna vecka hade vi glädjen att ta emot sju nya elever till vår skola. Då vi har lyckats samla ihop en hel del nya elever sedan senaste tempelbesöket passade vi på att att åka till templet Wat Tham Khao Tao. Dagen innan vi åkte iväg till templet lärde vi oss historien om hur Siddharta Gautama blir Gautama Buddha.

På tisdagsmorgon, efter samling, åkte ungefär hälften av skolan iväg till templet. Där fick vi tända tre rökelser: en för Buddha, en för våra förfäder, en för munkarna. Vi gick sedan upp en våning där vi blev välsignade av en munk genom en ceremoni där munken skvätte vatten på oss. I templet finns ett gammalt krigsmuseum som vi också var i. Där såg vi gamla vapen som hade använts i kriget mot Myanmar. Till sist gick vi 130 meter upp genom en skog och såg en stor Buddha och en otroligt vacker utsikt.

För oss som stannade kvar delade vi upp oss i de yngre och de äldre och de äldre hade idrott. De yngre var inomhus och jobbade med mätmetoder inom matematik.

Vi yngre i huset har under veckan jobbat med RAR-övningar där fokus har legat på det första R:et, Respekt för andra. Vi har tittat på Ugglan och kompisproblemet och därefter diskuterat frågeställningen som filmen avslutades med.

På storsamlingen samlades vi på plattan där vi först hade avtackning av en av våra elever och efter det hade några av oss en redovisning om vad vi lärt oss om Siddharta Gautama samt vad vi hade upplevt under tempelbesöket. Efter detta inslag lekte vi en idrottslek vi tidigare gjort på ett idrottspass, nämligen storgäddan. Där delades vi in i fyra olika fiskkategorier och en avslutande grupp som skulle vara storgäddor i mitten. Storgäddorna satt stilla i sitt bo i mitten och sen ropade lekledaren en fiskkategori varpå dessa sprang runt storgäddorna tills lekledaren blåste i visselpipan för då skulle de snabbt tillbaka till sitt bo innan de blev fångade av en storgädda för då skulle de bli en storgädda med.

På idrotten har vi haft övningar som svanskull, hoppa hopprep, kasta och fånga, doppboll och handboll.

På fredagen började alla som var med på tempelbesöket med thaikurs som en av våra duktiga pedagoger håller i. Övriga elever hade adventspyssel där vi bland annat gjorde julstjärnor.

 

Påminnelse om luciafirande den 12 december klockan 17.30 på skolan.

Vi vill också passa på att bjuda in till vår julavslutning torsdagen den 19:e december klockan 13:00. Vi kommer inte ha någon storsamling på förmiddagen denna dag utan vi kör en gemensam avslutning på eftermiddagen istället. Hoppas att vi får se många vårdnadshavare här denna dag.

Eftersom många famijer kommer resa bort fredagen den 20 december så har vi julavslutning på torsdag den 19 december klockan 13.00 istället och är lediga på fredag. Sista skoldagen höstterminen 2019 är alltså på torsdag den 19:e. Vi lägger till några timmar extra den 12 december, på kvällen och firar Lucia.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/hua-hin-album-2019-2020

Förskola

Vi har möblerat om i förskolans lokaler och skapat nya lekmiljöer i rummen. Något barnen verkligen har älskat är att tillbringa sin tid med att laga mat till varandra eller bara sitta och ha ett kafferep vid köksbordet. Det finns även ett bibliotek för barnen att gå in i för att läsa en bok, leka med gosedjuren eller om de bara vill få en liten lugn stund för sig själv.

I temat kroppen har vi fortsatt kolla på filmen Zork och denna vecka handlade programmet om hur våra kroppsdelar fungerar tillsammans. Blev även här givande diskussioner där barnen fick testa hur det är att vara blind. De fick leda varandra till olika ställen i rummet och känna tillit och trygghet till personen som hade ansvaret för att den som är blind inte ska skada sig. Vi testade även att äta lunchen utan att se vad det är vi äter och det var pirrigt och skrämmande för tänk om vi åt från någon annans tallrik.

Kommentarerna var såhär:

“Det var jättesvårt att veta vart maten låg på tallriken”.

Vi har även haft ett givande boksamtal om boken “Lyssna och kom överens”,som går i temat med vårt RAR arbete, denna vecka och det första R.et som berör respekt för andra. Många kloka tankar och idéer kring hur vi ska göra på förskolan för att komma överens och känna trygghet.

Denna veckan har även barnen visat intresse för att sortera pärlor i färgnyanser, vi pratade då om vad de olika färgerna heter på thailändska samtidigt som vi satte ord på färgen på svenska. Vi har även färglagt cirklar med olika färger och återberättat för varandra vad färgen heter på thailändska.

Förskoleklass

I ämnet svenska har vi arbetat med hur många ljud vi hör i orden och långa/korta ord. Vilket ord är längst, tåg eller spindel? Hur många ljud hör vi i tåg? Veckans bokstav är olika för de barn som är här olika lång tid så fråga ert barn vilken bokstav de arbetat med.

På matematiklektionerna har vi arbetat med olika lägesord såsom framför, bakom, under, över, höger och vänster. De barn som inte var i templet arbetade med olika längdmått – cm, dm, m. Vi mätte olika saker och även oss själva. Tillsammans blev eleverna 13,05m.

På söndag är det första advent och i samband med det har vi börjat med en ny högläsningsbok som heter “Jul på monsterhotellet”. Hela F-3 läser tillsammans och diskuterar bokens innehåll.

Åk 1-3

Veckan började med att vi skrev i vår tankebok. Det gäller att utmana sig själv och försöka skriva lite till när man känner sig klar. I svenskan har vi börjat skriva till bilder. Vi tränar på att skriva hela meningar med stor bokstav, punkt och mellanrum mellan orden. De äldre eleverna får också träna på att utveckla sina meningar och att variera dem.

I matematiken har vi börjat med multiplikation för årskurs 2 och 3. Multiplikation betyder en upprepad addition vilket vi har övat på. Vi har lagt olika multiplikationer med plockmaterial och arbetat i vår mattebok.

Vi har myst tillsammans med förskolan och F-klass när vi läst “Jul på monsterhotellet”.

Åk 2-4

Måndagen började med att vi välkomnade fyra nya elever till klassen, vi lärde oss varandras namn, lekte och började lära känna varandra genom att presentation och frågor.

Under veckan har vi jobbat med matematik dels genom en genomgång hos Malin som handlade om multiplikation samt en genomgång i klassrummet med olika mattebegrepp som enhet, geometri, symmetri och de fyra räknesätten.

På onsdagen hade vi en muntlig övning i engelska där vi pratade med varandra först i par, sedan runt bordet och till sist hela klassen tillsammans. Vi frågade till exempel om någon hade husdjur, hur gammal man är och hur många det är i våra familjer.

Vi har tittat på Lilla Aktuellt och diskuterat tillsammans med Marcus klass om vad som har hänt i veckan.

Åk 4-7

Måndagen inledde vi lite lugnt med att skriva i våra dagböcker och efter det läste vi i våra böcker. När vi var klara med detta så var det dags för att strukturera upp veckan med våra planeringar. Resterande tid innan lunchen spenderade vi till att jobba med våra planeringar. På eftermiddagen började vi jobba med demokrati i samhällskunskap. Vi hade en genomgång av olika begrepp för att sedan prova på lite mötesstruktur i ett klassråd.

På tisdagen fick vi reda på läxan vi hade till onsdagen samt vi fick övningsuppgifter till demokratidelarna vi gått igenom under måndagen.

Vi har tittat på Lilla Aktuellt Skola och hade efterföljande diskussion kring vad vi tittat på. Väl tillbaka i klassrummet hade vi Wondering Wednesday (istället för vår sedvanliga Talking Tuesday) där vi hade fått läxa att fundera på vilken historisk eller nu levande person vi skulle vilja ha en middag med, varför just den personen och vilka tre frågor vi skulle vilja ställa till hen. Detta fick vi sedan redovisa inför klassen.

En av grupperna  är nu klara med sin film efter en dryg timmes filmredigering.

Fredagen blev som vanligt en avrundning med glosförhör och ett multiplikationstest.

Våra duktiga högstadieelever har denna vecka jobbat med saker som: ett broprojekt, matematikkluringar, spanska och skrivandet av en berättelse.

Nästa vecka

Idrott

F-klass/förskolan och Malins grupp har idrott på måndag och onsdag.

Marcus och Niklas grupp har idrott på tisdag och torsdag.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong

Thaitema

Thaidans för Malins grupp och förskolan och F-klass, på idrotten på onsdag.

Advent

På tisdag kommer Erik Stenberg Roos som arbetar som präst i Thailand (Svenska kyrkan Thailand) och i några andra länder i Sydostasien. Han kommer att berätta om advent för oss och han kommer att bjuda på gitarr och sång. Han tar med sig några sånghäften för de som inte har sjungit psalmer tidigare.

 

Ha en riktigt fin helg och trevlig första advent!

 

Önskar personalen på Sanuk