Skip to content

Veckobrev 41 – Hua Hin

Veckobrev 41 – Hua Hin

På måndagsmorgonen gjorde vi avslappnande yogapositioner. Andas man rätt och sträcker ut sig lugnt och försiktigt i varje position så blir det lättare att hålla balansen och på något vis ger det en lugnande känsla. I onsdags tittade vi på nyheter som vanligt och vi uppmuntrar alla att titta på nyheter så mycket som möjligt hemma också tillsammans med sina föräldrar. Lilla aktuellt skola visa nyheter en liten stund varje dag, anpassat för barn.

På storsamlingen i torsdags visade alla elever och barn upp några yogapositioner som de lärt sig och föräldrarna fick göra efter.

Fredagen både började och avslutades med dans. På morgonen dansade vi “Macarena” och på eftermiddagen dansade vi “Tunak-dansen”.

I tisdags på idrotten var vi på stranden och körde fotbollsbrännboll. Alla gav verkligen allt och det blev intensivt och roligt för både stor och liten. På torsdagens idrott hade vi vattengymnastik i skolans pool till musik.

Alla veckodagar har en egen färg i Thailand och därför gjorde vi veckodagarsarmband. Alla gjorde ett armband med sin färg och för att veta vilken färg man har så måste man ta reda på vilken dag man föddes det år man föddes. Måndag är gul, tisdag är rosa, onsdag är grön, torsdag är orange, fredag är ljusblå, lördag är lila och söndag är röd.

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/hua-hin-album-2019-2020

Förskola/ Förskoleklass

Denna vecka har vi fortsatt att prata om hur vi ska tillverka vår alldeles egna bok, vi startade veckan med att titta på ett program som heter sagomattan för att få tips och inspiration till hur en bok är uppbyggd.Vi har börjat skapa vilken/vilka huvudkaraktärer som varje individs bok ska handla om där vi har övat att skriva ner hur karaktären ser ut samt vad den tycker om att göra och inte göra.

Matematik har börjat smyga sig in i verksamheten och vi har startat med geometri under veckan. Vi har diskuterat, utforskat och analyserat de geometriska figurerna, vad är likheter och skillnader, hur ser dem ut och för att därefter skapa en egen geometrisk bok. Vi har även letat i rummet om vi hittar de olika geometriska figurerna och räknar dem tillsammans.

Veckans bokstav är H och där har vi fortsatt att ljuda hur bokstaven låter, pratat om hur den ser ut och övat på att skriva både stor och liten bokstav. Färgen vi har denna vecka är “Sii Faa” alltså ljusblå och den har vi också pratat om och arbetat med genom att benämna färgen på svenska och thai och barnen har fått måla med färgen.

Åk 1-3

Denna vecka har vi börjat arbeta med religion och vi har lärt oss om judendomen. Eleverna har fått lyssnat på judendomens historia och därefter tittat på en film. I filmen fick vi följa en rabbi i hans jobb och hur han hade det i sitt hem. Vi har också läst några berättelser från de fem Moseböckerna som finns i Torah, judendomens heliga bok. Fler av eleverna kände igen berättelserna eftersom dessa också finns i kristendomens heliga bok, bibeln.

I svenska har vi arbetat lite extra med skrivregler. Vi har övat på att sätta ut stor bokstav, punkt, utropstecken, frågetecken, talstreck och utropstecken i olika texter.

I engelska har vi läst en saga “Snow white”. Därefter fick eleverna sitta i par med utklippna ord från sagan och sätta ihop fullständiga meningar. Vi har också tränat på ord om kroppsdelar

I matematiken har de flesta kommit till subtraktion och olika sätt att räkna subtraktion. Lite svårare och klurigare än addition och vi har pratat matte, haft genomgång och arbetat på självständigt.

Åk 4-7

Vi har denna vecka börjat prata om svensk medeltid. Vi har fått tilldelat oss varsin regent som vi kommer få ha en muntlig redovisning om nästa torsdag. I den muntliga presentationen ska vi även hitta en extra källa från internet och därav har vi även pratat om källkritik där vi gick igenom tre frågor vi ska tänka på när vi läser en källa: Vem står bakom den? Varför är den skriven? Hur gammal är källan? Vi har även pratat om vad vi bör tänka på när vi ska hålla den muntliga presentationen och detta fick vi skriva upp i våra skrivböcker.

Vi brukar avsluta dagarna med högläsning och då vi är klara med ”Mio min Mio” har vi börjat läsa ”gangsterfarmor” vilket de flesta av oss tycker är en spännande bok.

På tisdagens talking Tuesday pratade vi om vilket som var vårt favoritämne och varför det var det. Vi börjar bli bättre och bättre på att våga prata med varandra men vi behöver jobba lite extra hemma för att förbereda oss. Med detta i åtanke har vi fått i läxa att välja ut vårt favoritrecept och så ska vi berätta om detta för de andra i klassen, vad finns det för ingredienser samt hur tillagar man den/det?

Nästa vecka

Idrott

Alla på skolan och förskolan har idrott på torsdag.

Thaitema

Vi kommer att ha frukttema. Smaka på olika frukter. Se hur de ser ut med skal på och lära oss frukternas namn på thailändska.

 

Njut av helgen så ses vi igen på måndag!

 

Önskar personalen på Sanuk