Skip to content

Veckobrev 18 – Hua Hin

Veckobrev 18 – Hua Hin

För några veckor sedan fick vi ett brev om den rådande situationen i världen, människorna blir sjuka men djuren och växterna mår bättre och bättre. Vi kom fram till att vi måste gå tillbaka 1000 år i tiden och lära oss hur man gjorde då för att leva utan el, wifi, telefoner, vanliga jobb, fabriker etc. Nu har vi under några veckor studerat hur man levde under Vikingatiden och parallellt med det har vi lärt oss om Sveriges naturlandskap i våra 25 landskap och dess naturresurser. Vi elever har blivit hövdingar över ett eget landskap och vi har fått läsa “sin” beskrivning som hövding. Vilka egenskaper vi har, hur naturen ser ut där vi bor, hur vår Vikingaby ser ut, vilka krigaregenskaper vi har, vilka fiender vi har och vilket mytologiskt väsen som finns i våra landskap, en del är lite läskiga.

Vi har i veckan lyssnat på föreläsningar om Sveriges naturlandskap i Norrland, Svealand och i Götaland. I samband med det har alla fått lära sig hur man sopsorterar för att vi ska ta hand om naturen så bra som möjligt. Vi har också gått igenom ord och begrepp som vi använder när vi pratar om just naturlandskap, som bäck, älv, hed,ås, kulle, myr etc.

Vi också läst upp speciell fakta om olika material som återvinns för varandra och lärt oss till exempel lärt oss att glas kan återvinnas hur många gånger som helst, att 1000 bananskal som rötas ger biogas som kan driva en personbil i 100 kilometer. Pappersmassan från ett träd räcker till 9000 mjölkkartonger. Lämnar vi in alla kapsyler räcker stålet till 2200 nya personbilar per år.

 

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/hua-hin-album-2019-2020

Förskoleklass

I so har vi har jobbat med med sopsorteringsuppgifter precis som de äldre eleverna och tittat på en film som handlar om det. Vi har också fördjupat oss i Sveriges fyra årstider, månader och väder.

Vi har börjat öva på läsförståelse i svenska både med lite längre texter och med hjälp av läskort. I matematiken har vi tränat siffror och börjat med addition. Vi har också arbetat med mönster och spegelbilder.

Åk 3-5

I matematiken har vi arbetat med multiplikation i åk 3 och de äldre har arbetat vidare med sina individuella områden i matteböckerna. Vi har arbetat med blandade uppgifter i engelska, börjat sammanfatta det vi lärt oss under året, lite grammatik, fakta om engelsktalande länder och läser sagor på engelska. I svenska har vi passat på att arbeta med skriv- och läsförståelse med texter som handlar om vikingatiden och järnåldern. I so har vi fokuserat på Sveriges naturlandskap och denna vecka har vi fördjupat oss om odlingsmark, berggrund, och återanvändning. Vi har också tränat på de svenska landskapen.

Tips på rörelseaktiviteter

Bättre kondition

https://www.youtube.com/watch?v=QuMkuf_-32Q

Paus gympa dans

https://www.youtube.com/watch?v=i6La59TiH9E

Kids workout

https://www.youtube.com/watch?v=L_A_HjHZxfI&list=PLwCpOkYhlE7MfxJ_kQhbit8rUB61AcuIx

Nästa vecka

Zoom-schema över onlinelektioner

Måndag den 4 maj klockan 13.00

Föreläsning om klimatzoner i världen

Våra svenska årstider

Tisdag den 5 maj klockan 13.00

Föreläsning om våra svenska träd

Onsdag den 6 maj klockan 13.00

Hövdingarnas områden del 4 och årstider

Torsdagen 7 maj klockan 13.00

Eleverna redovisar sina landskap

 

 

Trevlig första maj och ha en fin helg!

 

Önskar personalen på Sanuk