Skip to content

Veckobrev 10 – Hua Hin

Veckobrev 10 – Hua Hin

Veckans thaitema har varit batik. Vi provade knytbatik med olika knyttekniker. Vi använde oss av bland annat skosnören, stenar, gaffel och gummiband. Efter vi knutit la vi tröjorna i färg och så fick de ligga och dra i ca 45 minuter. Därefter sköljde vi tröjorna flera gånger och hängde upp dem på tork. Tröjorna blev verkligen olika och otroligt fina. De flesta eleverna var supernöjda med sina tröjor.

Den här veckan har förskolan och F-2 haft idrott tillsammans. Vi lekte ormkull och efter det hade vi tabata. Årskurs 3-8 hade rörlighet och koordination som uppvärmning och sedan lekte vi en lek som vi kallar svansbrännboll. Det är två lag på varsin planhalva som har 9 koner var att försvara. Det andra laget ska försöka skjuta ner motståndarnas koner med bollar som man kastar till varandra och på konerna. Det gäller att samarbeta för man får inte förflytta sig med en boll i handen. Samtidigt har varje spelare en svans som det andra laget ska försöka ta. Om man blir av med svansen blir man förstenad tills man blir fritagen av en lagkamrat som kommer med en ny svans. Laget som först får ner motståndarnas alla konor har vunnit. En uppskattad lek där alla är delaktiga och i rörelse och där det krävs mycket samarbete.

På storsamlingen hade vi musikquiz med barn och föräldrar i blandade grupper. Tävlingsinstinkten kom fram hos många av oss och det blev en mysig stund tillsammans. Under den här veckan och förra har vi haft flera musikquiz med eleverna. Det har varit mycket uppskattat.

Förskolan och F-4 har haft HLR. Vi övade på stabilt sidoläge på varandra. Vi tränade många gånger för att komma ihåg alla steg och känna oss trygga att vi kan. 1. Kolla om hen är vid medvetande. 2. Kolla om hen andas. 3. Om hen andas lägg i stabilt sidoläge. 4. Larma 112 (eller 119 i Thailand). Vi övade också på HLR på dockan MiniAnne. Samma tillvägagångssätt som vid stabilt sidoläge men om hen inte andas larmar man och startar HLR, 30 kompressioner och 2 inblåsningar.

 

Bilder från verksamheten hittar ni genom att gilla oss på Facebook/ Svenska Skolan Thailand och på hemsidan

https://svenskaskolanthailand.se/hua-hin-album-2019-2020

Förskola

“Bästa bokstaven” har vi tittat på även denna vecka för att lära oss mer om hur bokstaven R ser ut och både stavas och låter, därefter har vi tillsammans ljudat bokstaven. Vi har även tillverkat en play-dooh lera tillsammans där vi lärt oss att läsa recept och följa instruktioner, därefter skapade vi utifrån våra fantasier och vår kreativitet. Under veckans gång har vi även lärt oss att forma bokstaven R med materialet. Även denna vecka har vi haft boksamtal och diskuterat boken ur olika perspektiv och problemformuleringar.

Åk F-2

Första veckan med denna gruppkonstellation, roligt för förskoleklassen att få lite fler klasskompisar.

Vi startade med ny högläsningsbok som eleverna valt utifrån att det skulle vara någon som Astrid Lindgren skrivit. Valet föll på Karlsson på taket.

Mycket eget arbete denna vecka som alla klarat galant. Det har framförallt varit svenska och matematik.

Åk 3-4

Nya “klasskompisar” och ny pedagog för flera av eleverna. Men som tur är så känner vi varandra väl på Sanuk och därför blir inte nya gruppindelningar en så stor sak för oss. Ibland är det till och med kul med nya “klasskamrater”.

Vi har arbetat väldigt hårt med våra planeringar den här veckan. Det har bland annat varit läsförståelse, matematik med alla fyra räknesätten, problemlösning i grupp, medeltiden och engelska.

Vi har tittat på lilla aktuellt skola tillsammans med de äldre eleverna och som vanligt diskuterat nyheterna tillsammans. Vi har börjat lyssna på en ny högläsningsbok som vi hoppas ska bli riktigt spännande.

Åk 4-8

Vi började veckan med att titta på Lilla Aktuellt med efterföljande diskussion. Några av nyheterna som togs upp var det fortsatta Coronautbrottet och hur det kan sprida sig så fort i och med resor. Det togs också upp att det varit en rekordvarm vinter hemma i Sverige och att det lett till många översvämningar i södra Sverige. Man pratade om vikten av att visa respekt vid olyckor och inte stanna för att filma eller ta kort på den drabbade men också att räddningspersonal behöver utrymme för att utföra sitt arbete.

Vi har jobbat på med egna planeringar och då bland annat arbetat med vattnets olika former, olika gaser i atmosfären samt ellära, kopplingsscheman och bilbygge. I SO har vi främst arbetat med religion och i matte med geometri, måttenheter och bråk.

Vi bytte Talking Tuesday till Talking Thursday och diskuterade musik och hur världen hade varit utan musik. Vi kom fram till att världen hade varit väldigt tråkig utan musik.

Nästa vecka

Idrott tisdag och torsdag för alla på skolan.

Dagen vi har idrott så kommer alla barn till skolan i träningskläder och har med sig vanliga kläder som ombyte. Smörj in era barn med solkräm på morgonen, skicka med vattenflaska, gymnastikskor, badkläder och handduk/sarong.

Thaitema

Det är elefantens nationaldag här i Thailand på fredag den 13 mars och i veckan kommer vi att uppmärksamma denna dag genom att lära oss fakta om elefanten, sjunga sånger och arbeta med konstruktion genom att bygga varsin egen elefant.

Skicka gärna med eleverna toarullar och tidningar, dagstidningar (det är det materialet vi vill ha på tidningspappret, inte veckotidningar) till vårt arbete med elefanten.

 

Ha en underbar helg!

 

Önskar personalen på Sanuk