Veckobrev 21 – Phuket

Vi börjar känna av att det närmar sig slutet på terminen. Vi har jobbat klart med det mesta och nu kan vi göra sådant vi tycker extra mycket om t.ex. att utforska kulturen här och jobba med bild. Idrott kommer på en hedersvärd tredjeplats och ofta blir det i någon pool vi har lånat.

Att utforska kulturen passar utmärkt då det inte finns så många “faranger” (turister) kvar och allt går i sin gilla gång igen. Thailändarna tar sig gärna tid att svara på våra frågor och ofta får vi använda oss av kroppspråket p.g.a. bristande thailändska från vår sida.

Åk 1-9

Den här veckan har vi besökt en gummiodling. Trots att Phuket är en liten ö tar det tid att ta sig fram. Vi kom in i en djungelliknande miljö och mitt i den fann vi gummiodlingen. Massor av träd med koppar på sig. Vi fick reda på att den som tappar träden måste vara noga, om det skärs för djupt kommer det mer latex men kan också skada trädet.

Tappningen startar efter midnatt och tapparen går från träd till träd och gör ett snitt i barken med en speciell kniv.

På morgonen går tapparen runt till alla kopparna och tillsätter en härdare så att latexen stelnar så att man kan fortsätta nästa natt med samma kopp.

Efter 5-6 nätter töms kopparna och latexen tas till försäljning.

Träden vi såg var 8 år och hade tömts några gånger. Det var riktigt spännande att se.

Nu vill vi gärna se fabriken nästa gång.

Nästa vecka

Nästa vecka befinner vi oss i Kamala.

Vi önskar er en trevlig helg!

Pop kan mai wan djan!

Önskar personalen på Sanuk