Vanliga frågor om Thailands vistelsen

Vad är det som gäller runt visum och hur gör vi?
Behöver vi vaccinera oss?
Hur ska man tänka runt reseförsäkring?
Hur är det i Thailand under regnperioden och hur ser klimatet ut generellt?
Är det något man bör tänka på som gäst i Thailand?
Hur är det på Koh Lanta?
Hur hittar vi boende på/transfer till Koh Lanta?
Hur är det i Huay Yang?
Hur hittar vi boende på/transfer till Huay Yang?
Hur är det i Hua Hin?
Hur hittar vi boende på/transfer till Hua Hin?
Hur är det i Phuket?
Hur hittar vi boende på/transfer till Phuket?

Vad är det som gäller runt visum och hur gör vi?
Om du reser till Thailand på ett svenskt pass med minst 6 månaders giltighet kvar och en bekräftad biljett ut ur Thailand inom 30 dagar behöver du som turist inget visum för att besöka Thailand. Du måste däremot skaffa visum för en resa till Thailand i affärs-, konferens-, forsknings- eller studiesyfte etc., alternativt om du planerar att stanna mer än 30 dagar som turist.

För uppdaterad information om hur du söker visum och vilka varianter som finns:
http://thaiembassy.se/en/home/

Upp

Behöver vi vaccinera oss?
Vaccination är en viktig sak att komma ihåg, speciellt om du ska ut på längre utflykter från turistorterna. Ett vanligt vaccin att ta är Twinrix som är en kombination av Havrix och Engerix-B, detta vaccin är för hepatit A och hepatit B. Tips är också att kolla upp ditt grundskydd, om du t.ex. är vaccinerad mot difteri, stelkramp och polio. Om det gäller barn bör ni även kolla upp att de är vaccinerade mot mässling, påssjuka, röda hund, kikhosta och Haemofilus influenzae typ b (Hib).

För mer information http://www.vaccination.nu/vaccin/land27.cfm

Upp

Hur ska man tänka runt reseförsäkring?
När du är ute och upptäcker världen så kan det vara bra att ha en heltäckande reseförsäkring. Hemförsäkringen erbjuder ofta ett reseskydd under de första 45 dagarna vilket i regel dessutom går att förlänga om man ska resa en längre period. Det kan däremot variera från bolag till bolag vad reseförsäkringen täcker och därför kan det vara en god idé att du kontaktar just ditt hemförsäkringsbolag för att se om du eventuellt behöver komplettera den med något skydd för vad som kan hända dig under en resa.  Alternativet till hemförsäkring är att du skaffar en separat reseförsäkring.

Sanuk- Svenska skolan Thailand har ingen försäkring för eleverna utan du som förälder ansvarar också för att ditt barn har en giltig sjuk- och olycksfallsförsäkring på plats tillsammans med oss.

Upp

Hur är det i Thailand under regnperioden och hur ser klimatet ut generellt?
I Thailand finns grovt räknat tre säsonger:

Den varma (high season)
Den varma perioden sträcker sig från mars till maj. Då är det riktigt varmt över hela landet. Temperaturer på 40 till 45 grader kan t.ex. förekomma i de nordliga delarna av Thailand.

Den regniga (rainy/low season)
Regnperioden börjar i juni och fortsätter till oktober. Åtminstone var det så fram tills för något årtionde sedan. Som en följd av globala klimatförändringar stämmer de traditionella säsongerna inte längre till hundra procent.
Att resa under regnperioden har vissa fördelar. Regnen gör luften friskare. Det råder dessutom lågsäsong när det gäller turism. Många hotell ger kraftiga rabatter på boende. När man besöker Thailand under regnperioden är mönstret ofta så här: kraftiga regn från sen eftermiddag och under natten. Men också långa perioder med solsken och klar himmel, speciellt på morgonen och förmiddagen.

Den “svalare” (peak season)
Från november till februari inträffar den svala perioden. Vinter i Bangkok och södra Thailand innebär temperaturer mellan 25 och 32 grader. Det är rejält varmt, men behagligt. I norr möter fina, klara dagar med dagstemperaturer kring 25 grader.

Normala år får landet endast begränsat med nederbörd under perioden. Normalt är november till februari en behaglig period att resa runt i Thailand.

För dagens väder i Thailand:  www.tmd.go.th/en/

Upp

Är det något man bör tänka på som gäst i Thailand?
”Ta seden dit man kommer”
Som vanligt kan det vara bra att sätta sig in lite i ett lands kultur inför en resa för att minska risken för onödiga kulturkrockar. Vad vi nordbor anser vara ”normalt” eller gott beteende kan ju faktiskt ha en helt annan innebörd i landet du besöker, så även i Thailand.

Läs gärna mer på Resoteket för att få en bra och god inblick i den thailändska kulturen: www.resoteket.se/thailand/89-om-landet/220-seder-and-bruk

Upp

Hur är det på Koh Lanta?
Koh Lanta lockar idag många svenskar, mycket på grund av den underbara naturen, lugnet och framförallt de vackra stränderna. Den långgrunda stranden Klong Dao är populär och uppskattas väldigt mycket av de familjer som kommer till ön. Ett måste på Klong Dao är att ta sig till stranden för att följa solens sista synliga minuter samtidigt som stora stycken av strandremsan tänds upp av ljus och eldar från ett stort antal små mysiga restauranger och barer väl värda ett besök. Eller uppleva när solens första strålar slår in mot stranden över bergskammen i öster på morgonen. Stranden närmast söderut, Long Beach, lockar många med sin underbara tropiska natur och avslappnande natur. Övriga stränder på Koh Lanta är väldigt lugna och de som väljer dessa stränder vill ha lugn och ro, mindre hotell och tomma stränder!

Om du tröttnar på strandlivet och söker lite omväxling finns det flera olika utflykter och äventyr du kan ta dig an. Speedboats och färjor kan ta dig till flera olika tropiska grannöar och det finns flera bolag som arrangerar utflykter för dykning, snorkling, fiske eller elefantridning mm. Är du sugen på att lära dig laga thaimat finns det även matlagningskurser att boka upp sig på.

Öns stad, eller kanske lilla fiskeby, Saladan har ett brett utbud av restauranger att välja på. Här finner du allt från västerländsk mat till den traditionella Thai restaurangen, efterrätten avnjuter du med fördel från en av de många Tuc Tuc´s som konverterats till rullande restauranger där ”sticky rice with mango” eller ”Thai pancake” serveras direkt och utan bekymmer.

Shoppingen erbjuder också det mesta man kan, och kanske inte kan, behöva. Här hittar du allt från kläder, CD skivor, tavlor från lokala konstnärer till souvenirer.

Bekanta dig mer med ön Koh Lanta genom att endera besöka www.lanta.se eller genom att ansluta dig till den engelskspråkiga Facebook gruppen: Koh Lanta Info

Upp

Hur hittar vi boende på/transfer till Koh Lanta?
Tips på boende:
www.jojolantarental.com
www.lantahideaways.com
www.lantagardenhill.com eller www.lantagardenhill.n.nu
kohlantasportresort.com
www.oasisyogabungalows.com
www.southernlanta.com

Tips på transfer:
Lanta Sunsmile Tour- bantita_1718@hotmail.com (kontakt på engelska)

Upp

Hur är det i Huay Yang?
Huay Yang är något så unikt och orört som bara en liten oexploaterad fiskeby i tropisk miljö kan vara. Här ligger den vita milslånga stranden omgärdad av vajande kokosnöts palmer där du kan promenera en timme utan att möta någon.

Huay Yang ”upptäcktes” av oss skandinaver under inledningen av 2000-talet och sedan dess har flera villaområden byggts upp där många av oss nordbor nu valt att bosätta sig hela eller delar av året. Huay Yang är en plats i Thailand långt borta från charter turismens och vardagens stress, hit reser man för att njuta och koppla av. Här möter du leende bybor och andra skandinaver som valt att sätta guldkant på tillvaron i detta tropiska paradis. Lugnet och den långa stranden gör också Huay Yang till det perfekta resmålet för familjen. Det finns ett bra utbud av restauranger i byn som serverar endera nattens fångst från havet eller västerländska alternativ som t.ex köttbullar med mos eller pizza.

Huay Yang ligger nästan ”mitt i” Thailand där landmassan endast är ca 1 mil bred vilket gör att kommunikationen till och från orten är god med både järnväg och motorväg nära till hands för den som också vill passa på att utforska andra delar av landet.

Läs mer om Huay Yang: huayyang.nu

Upp

Hur hittar vi boende på/transfer till Huay Yang?
Tips på boende och transfer:
wiphanai.se

Upp

Hur är det i Hua Hin?
Hua Hin ligger ca 18 mil söder om Bangkok och är en av Thailands populäraste turistorter med en härligt genuin atmosfär. Här hittar du mer traditionell thailändsk karaktär än vid de flesta andra badorter i Thailand. Hua Hin är belägen på en udde med en vacker, ca 7 kilometer lång, sandstrand som sträcker sig söderut från de centrala delarna av staden. Hua Hin erbjuder även en behaglig puls med en stadskärna full av liv både dagtid som kvällstid. Med ett stort utbud av restauranger, affärer, marknader och köpcentrum finns det alltid något för besökaren att göra eller uppleva.

Hua Hin är en av Thailands äldsta semesterorter och den allra förnämsta tack vare den kungliga närvaron och glansen. Så långt tillbaka som 20-talet har Thailands kungligheter och aristokrater spenderat sina semestrar här. Vi skandinaver upptäckte tidigt orten och det senaste årtiondet har flera av oss nordbor valt att investera i lägenheter och villor för att kunna spendera hela eller delar av året i värmen. I Hua Hin finns det t.ex. både en svenskförening och en norskförening med lite drygt 1000 medlemmar sammanlagt.

Upp

Hur hittar vi boende på/transfer till Hua Hin?
Tips på boende:
www.oneonetwo-residence.com
www.renthousehuahin.com
www.star-property-huahin.com (kontakt på engelska)

Tips på transfer:
witlemousinetaxi@yahoo.com (kontakt på engelska)

Upp

Hur är det i Phuket?
Phuket ligger utanför Thailands sydvästkust och är sedan många år en av landets absolut populäraste turistorter. Phuket tillhör dessutom, som en av 47 öar, den marina nationalparken Mu Ko Chang Marine National Park där 70% är hav med otroligt vackra korallrev och rikt djurliv.

Ön är till stor del täckt av berg och skog där bergskedjan sträcker sig från norr till söder. Längs öns västkust finner du flera kilometerlånga vackra och välbesökta sandstränder. Stränderna i Kamala och Karon är väldigt barnvänliga och här finner du mycket barnfamiljer medans t.ex stranden vid Patong mer lockar ungdomar.

Phuket erbjuder också mycket mer än sol och bad med sina många sevärdheter. Du kan som familj uppleva allt från ett besök på Phuket Zoo, FantaSea med sina fantastiska shower eller varför inte uppleva en storslagen solnedgång från en klippa (Cape Phrom Tep) vid öns sydspets för att nämna några.

Upp

Hur hittar vi boende på/transfer till Phuket?
Tips på boende:
houseinphuket.net

Tips på transfer:
Bao telnr:+66831804307 (kontakt, sms eller samtal, på engelska)

Upp