ARKIV KOH LANTA – MARS 2011 – SKOLA


Mer slöjd hos kokoshantverkaren BertEn ny slöjdgrupp får de första instruktionerna…Sedan är det bara att sätta igång!Här har foten precis har limmats fast på koppen.Nu är det dags att lacka utsidan på koppen. Bert visar
först oss
hur vi ska göra…Tänk vilket perfekt tillfälle slöjdlektionerna har varit att också öva sin engelska på!Noggrannt…vilken koncentration!Här hänger de tre första på tork. Imorgon kan vi hämta dem!
Så här fina blev våra koppar när de var färdiga……det gick jättebra att dricka ur dem också! Toppen!


 


Besök på moskén vid Long Beach
På vårt Thailandstema har vi denna vecka fördjupat oss i islam. Innan vi åkte på besök till moskén, hade vi en genomgång
av religionen på skolan.
Vi fick träffa imamen och med hjälp av vår tolk, ställa frågor till honom. Han berättade också för oss om symbolerna och
föremålen i moskén.
Här är det barn som går på koranskolan som spelar kulor…Vi ser oss omkring och tackar för oss innan det är dags att bege sig tillbaka till skolan! Ett intressant och lärorikt studiebesök!


 


Samling med samarbete och skrattPå morgonsamlingen var uppgiften denna gång att försöka hålla kvar lappar tillsammans med olika kroppsdelar. Instruktionerna, till vilka man skulle använda, fick man på små lappar…Men oj, så klurigt det kunde bli ibland! Roligt!Det här laget fortsatte att öva även på rasterna. Deras rekord blev över 15 lappar efter träning…Inte illa!


 


Läsning och boksamtalTidigare denna månad fick vi många nya böcker till skolan.Böckerna har varit mycket uppskattade av eleverna!Vi har haft intressanta samtal om böckerna, skrivit bokanalyser
och många har hittat nya favoritförfattare…
 


Kokosnötsslöjd
Arbetet med att tillverka koppar av kokosnötter har fortsatt med samma iver och energi…Nu hade det blivit dags att slipa kokosnötterna både med olika maskiner och för hand.
Det var härligt att sitta ute i skuggan och arbeta med våra hantverk.Plötsligt hörde vi att mangobilen var på väg! Många kom för
att köpa färsk frukt. Även vi passade på att ta en paus
och
äta av den goda frukten!Nästa gång vi kommer är det dags att lacka och färdigställa denna grupps alster. Fortsättning följer med andra ord…


 


Samtal om demokrati med AgnetaPå morgonsamlingen idag fick vi besök av Agneta Berliner, som tidigare suttit i riksdagen. De elever som arbetar med Storyline (och alla vi andra också förstås ) fick höra lite om hur det är att vara ombud för andra människor. Vi pratade också om hur det går att påverka politiskt.


 


En bokgåva till skolanIgår fick vi besök av Lars Bergman på morgonsamlingen.Han hade med sig två stora kartonger med böcker, som han (eller rättare sagt föreningen Sverigekontakt) skänkte till skolan.“Titta vad många fina, spännande böcker!”
Ett jättestort Tack!


 


Thailandstema: PojerDenna gång kom Paz och visade oss lite konster. Det är ganska svårt och man får öva mycket.


 Laanta Lanta Festival i Old Town


  


Även i år fick Lanta Sanuk School möjlighet att uppträda på


Lanta Lanta Festival i Old Town.


  


På samlingarna hade vi tränat på många sånger.


  


Förskolan och de yngre eleverna på skolan hade en utställning om djur


 i Thailand och de fyra årstiderna i Sverige.


  


De äldre eleverna sålde chokladbollar och dricka. 


   


Plats på scenen för skolans elever som sjöng några sånger.


  


En förväntansfull publik.


  


Tre duktiga tjejer hade uppvisning i discodans.


   


De här killarna hade en “eldig” fireshow.


  


 Tempelbesök i Saladan


  


När vi kom och satte oss ned i templet togs vi emot av en äldre munk.Templet ligger alldeles utanför Saladan och vi såg att en omfattande renovering av templet pågick.


 


Vår värd talade engelska och barnen fick börja vårt besök med att ställa olika frågor om hur det är att vara munk inom buddhismen. Vi lärde oss en hel del, men nya frågor växte också fram, som det ofta gör när kunskapen växer inom något område, i detta fallet om buddhismen och hur det är att leva som munk.


  


Efter frågestunden förklarade och visade munken hur en gående meditation går till.


 Med långsamma steg och andra rörelser utförde vi meditationen under munkens ledning. Alla rörelser under meditationen gjordes tre gånger och vi gick därför tre gånger fram och tillbaka över golvet samtidigt som vi gemensamt sa ord på engelska kring de rörelser vi gjorde. Roligt att se hur koncentrerade våra elever var under meditationen.


  


Efter meditationen fick varje elev överlämna en gåva till munken. Gåvan skulle överlämnas med båda händerna och avslutas med en bugning.


  


Avslutningsvis under munkens ledning fick vi delta i en välsingnelse för oss själva och andra, samt att munken stänkte vatten över oss för att bringa välmående och välgång i våra liv. Upplevelsen av besöket på templet var verkligen intressant och lärorikt för oss alla. Vilka fantastiska möjligheter vi får varje vecka att lära oss om den thailändska kulturen av människorna här.


 


Dags för härlig idrottsfredag!


I fredags hade eleverna från ettan till nian idrottsdag på Klong Dao-stranden. Alla var indelade i blandade lag och deltog med härlig lagkänsla och gott humör. Bland annat var det dragkamp som krävde både taktik och styrka.Man skulle hoppa långt, både med och utan sats.Att samsas hela laget på en liten bit tyg var inte så lätt om man inte stöttade varandra.På en station gällde det att bygga en unik sandskulptur.Det gällde att skynda och skydda innan tidvattnet kom.En sjöjungfru  blev denna grupps resultat.På stafettstationen var uppgiften att fylla en hink med vatten. Man fick balansera på ett ställe…...och krypa emellan på ett annat.Black cats blev det vinnande laget . Grattis till dem och stort tack till alla deltagare och föräldrafunktionärer som hjälpte till att få en lyckad dag.


 


 


Träslöjd av kokosnötter


I veckan gick en grupp elever från år 4-6 för att ha träslöjd


hos en av öns duktiga lokala hantverkare. 


 


 


  


Vi bestämde tillsammas att vi skulle tillverka


skålar och koppar av kokosnötter.


 


 


 


Först gällde det att markera ut delen som skulle sågas bort…


 


 


 


…sedan var det dags att såga till kokosnöten.


  


Vi fick lära oss hur vi skulle gröpa ur kokosnötterna


för att göra dem riktigt fina…


   


… och slipade både med maskin och för hand.


  


Vilken trevlig förmiddag vi haft! Nöjda promenerade vi tillbaka.


Nästa vecka fortsätter vi med våra slöjdalster igen…


 


 


Tema: Yoga


Idag, på temaeftermiddagen, provade vi på yoga.


 


 


 


Vi började med att lägga oss i barnets position för att


mentalt förbereda oss för vad som komma skulle…


andas ingenom näsan… och ut genom näsan…


 


 


  


Därefter reste vi oss i hunden, kobran…


  


…och i en twist.


 


 


 


Som avslutning ställde vi oss i bergets


position och pustade ut.


Svettigt värre!


 


 


 Skylttillverkning av drivved


Eleverna har fått i uppdrag att göra skyltar.


  


Materialet de fick använda var hämtat från stranden.


  


Drivved, snäckor, sand och stenar…


 


 


 


Full koncentration!


 


 


 


Så här stolt blir man när man är klar!


 


 


 


Så här fina blev skyltarna! Dessa ska få hänga i vår matsal/förskola och på skolan för att påminna oss om skolans RAR verksamhet.